Author: MetabolizamMK

Моќта на билката Русомача (Бабини гниди, девојачка трева)

ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА – CAPSELLA BURSA-PASTORIS Оваа билка е позната и како (РУСОМАЧА, МЕ САКА НЕ МЕ САКА, БАБИНИ ГНИДИ, ДЕВОЈАЧКА ТРЕВА) е една од најпознатите хемостатични билки, којашто со успех се применува при сите видови крварења – крварење од нос, желудник, црева, хемороидално, менструално крварење…

Студио Cut & Cut – За 15 години работа не препознаваат по квалитет

За да имате негувана и убава коса не е потребен само добар шампон и регенератор туку потребна е стручна грижа за негувана, здрава и сјајна коса. Колку е една жена или маж негуван и колку е грижлив/а  за  себе,  одговор ќе добиете кога ќе ги…

Логопедско – дијагностичка постапка

Говорот е средство за комуницирање со луѓето.  За  нормален говор кај децата потребни се низа органски, психички и социјални причини. Многу е важно кога разговарате со вашето дете да бидете внимателни слушачи. Со големо значење и внимание да слушате што има и сака да ви…

Д-р. Горан Кунгуловски – Дали да се вакцинираме со вакцината на Astra Zeneca?

Со вакцинирање на 100 000 – 150 000 луѓе од највисоките возрасни групи во Македонија, инциденцата на смртност и хоспитализации ќе се намали драматично (пр. 50%). Значи 100 000 – 150 000 вакцини и нивната правилна дистрибуција се првиот чекор во борбата. Кај нас борбата…

Неправилен изговор на гласови!

Фонолошко-артикулативните нарушувања кои се нарекуваат дислалии претставуваат говорно нарушување кое се манифестира со неможност за изговарање одредени гласови, неправилен изговор на одредени гласови, замена на некои гласови и испуштање и преместување слогови во зборови. Дислалијата како појава почесто ја сретнуваме кај деца кои покажуваат  дислексија,…

Новите мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот не треба да не паничат!

Новата (новите) мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот нити се неочекувани, нити треба да водат до паника. Како и секој вирус, така и SARS-CoV-2 кога се дели природно се појавуваат мутации, бидејќи процесот на делба е неперфектен. Досега се детектирани илјадници мутации, но само мал број од…

Вакцина која ја имате дома и е против Ковид 19

Бројките од ново заразени лица во земјата постојано расте и на здрасвтените власти воопшто не им е лесно да се справат со медицинската криза која трае цела година. До денеска во земјава досега се направени вкупно 380.616 тестирања на Ковид 19, вкупната бројка на Ковид…

КАКО СЕ СОЗДАВА ИМУНИОТ СИСТЕМ ВО ТЕЛОТО!

Едно прекрасно видео за имунитетот, единствено и само тој може да ве спаси од болести и да ви овозможи здравје и квалитетен живот, имунитетот се гради исклучиво со природни состојки кои телото ги распознава и асимилира во себе и така создава силна војска на која…

Што се подразбира под логопедски третман?

Родителите секогаш ја приметуваат промената кај своето дете, со лесно достапните медицински и развојни информации за децата можат да ја направат споредбата. Особено пред да започне детете со училиште треба да се посвети вимание на говорот. Доколку  забележите некоја отстапка што се однесува на говорно…

КОЛКУ СЕ ЕФИКАНИ ВАКЦИНИТЕ ВО СПРЕЧУВАЊЕ НА КОВИД 19 ???

Корона вирусот зема замав низ светот.  Повеќе од 60 милиони луѓе во светот се инфицирале од овој вирус. САД имаат најмногу заразени, над 12 милиони, зад нив е  Индија со над 9 милиони и Бразил -над 6 милиони луѓе. Вирусот досега одзеде повеќе  1.5  милиони…

ДА ИМ ПОДАДЕМЕ РАКА НА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП! Светски ден на лицата со хендикеп!

Денеска 3.12.2020 се одбележува како Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Според податоците кои официјално ги објави СЗО, над една милијарда луѓе во светот живеат со некој вид на евидентиран хендикеп. Глобално има пораст на хронични здравствени состојби и со тоа стапката на инвалидност…

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ СОВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ АКО НЕ САКАТЕ ДА ОДИТЕ ВО БОЛНИЦА!

  За жал бројката на заболени лица од актуелниот корона вирус од ден на ден се зголемува, голема е листата на починати. Болниците се преполни а здравствениот систем во државата е пред колапс. Ако и вие сте еден од оние кои се плашат од Ковид…