Author: MetabolizamMK

Донација за Децата со Посебни потреби за ОУ.Невеа Ѓеоргиева-Дуња, проект Диферент

Во рамките на одбележувањето на Светскиот ден на лицата со аутизам, денеска Сашо Стојановски креаторот на проектот Диферент ја предаде донацијата која ја вети за ОУ.Невена Георгиева Дуња. Донацијата е наменета за сензорната соба во училиштето, за децата со посебни потреби кои учат во ова…

Искористување на потенцијалите на ДНК анализата – разговор со Д-р.Роберт Јаневски

Д-р.Роберт Јаневски е основач и сопственик на G-Life клиниката. Со него за Метаболизам.мк зборувавме за значењето на тестовите кои се прават во сопствената клиника, кому се потребни, колку се веродостојни тестирањата и сл. Едно поинакво интервју кои ќе ви го смени начинот на размислување за…

Најголемата поддршка ми ја дава семејството-Орце Ѓорѓиевски (кандидат за градоначалник на Кисела Вода)

Екипата на Метаболизам.мк се сретна со Орце Ѓорѓиевски (кандидат за градоначалник на општина Кисела Вода).  Средбата беше во популарното кафуле Кватро, кое Орце ни спомена дека најчесто состаноците ги организира на ова место, вели тука се чувствува најпријатно. И нам ни беше пријатно, затоа што…

Хуманитарен проект – Different е наменет за лицата со попреченост

Тимот на Метаболизм.мк  се запозна со човекот  за кој деновиве многу се зборува, Сашо Стoјановски. Истакнат музички артист кој има повеќе од 20 години искуство на музичката сцена како инструменалист на тапани. Сашо пред извесен период започна со еден голем подвиг чија цел е да…

Светски ден на матичните лекари

Денеска е Светски ден на матичните доктори. Тие се првиот контакт/штит или линк кој го упатуваат пациентот кон понатамошното лекување/третман. Откако започна пандемијата со Ковид 19 матичните доктори одлично се носат со сета тежина на професијата. Метаболизам.мк ја побара др. Слаѓана Ристовска од ПЗУ ДР…

Тоше Зафиров – Да бидеме внимателни во теретаните!

Скоро десетина дена се  отворени теретаните во нашата земја. Откако започна вакцинацијата, и откако се  инамалува бројот на заболени од Ковид вирусот, владата одлучи да им ги отвори портите на теретаните.   Сеуште важат строгите правила за хигиена и проверка на објектите, ограничен број на посетители…

Моќта на билката Русомача (Бабини гниди, девојачка трева)

ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА – CAPSELLA BURSA-PASTORIS Оваа билка е позната и како (РУСОМАЧА, МЕ САКА НЕ МЕ САКА, БАБИНИ ГНИДИ, ДЕВОЈАЧКА ТРЕВА) е една од најпознатите хемостатични билки, којашто со успех се применува при сите видови крварења – крварење од нос, желудник, црева, хемороидално, менструално крварење…

Студио Cut & Cut – За 15 години работа не препознаваат по квалитет

За да имате негувана и убава коса не е потребен само добар шампон и регенератор туку потребна е стручна грижа за негувана, здрава и сјајна коса. Колку е една жена или маж негуван и колку е грижлив/а  за  себе,  одговор ќе добиете кога ќе ги…

Логопедско – дијагностичка постапка

Говорот е средство за комуницирање со луѓето.  За  нормален говор кај децата потребни се низа органски, психички и социјални причини. Многу е важно кога разговарате со вашето дете да бидете внимателни слушачи. Со големо значење и внимание да слушате што има и сака да ви…

Д-р. Горан Кунгуловски – Дали да се вакцинираме со вакцината на Astra Zeneca?

Со вакцинирање на 100 000 – 150 000 луѓе од највисоките возрасни групи во Македонија, инциденцата на смртност и хоспитализации ќе се намали драматично (пр. 50%). Значи 100 000 – 150 000 вакцини и нивната правилна дистрибуција се првиот чекор во борбата. Кај нас борбата…

Неправилен изговор на гласови!

Фонолошко-артикулативните нарушувања кои се нарекуваат дислалии претставуваат говорно нарушување кое се манифестира со неможност за изговарање одредени гласови, неправилен изговор на одредени гласови, замена на некои гласови и испуштање и преместување слогови во зборови. Дислалијата како појава почесто ја сретнуваме кај деца кои покажуваат  дислексија,…

Новите мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот не треба да не паничат!

Новата (новите) мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот нити се неочекувани, нити треба да водат до паника. Како и секој вирус, така и SARS-CoV-2 кога се дели природно се појавуваат мутации, бидејќи процесот на делба е неперфектен. Досега се детектирани илјадници мутации, но само мал број од…