Category: Здрава бременост

Што да конзумирате против грчеви во текот на бременоста!

Болните грчеви кои можат да бидат непријатен следбеник на трудничките денови, според искуствата на трудниците, најчести се во текот на ноќта кога телото е отпуштено за време на сонот и најчесто се локализирани во пределот на листовите на нозете. Имено, овие мускулни грчеви се појавуваат…

Трудници, уживајте во вкусот на бадемите

Јаткастиот плод на бадемот е исклучително богат извор на витамин Е, кој пак е од особено важност за нормалното функционирање на организмот на една трудница, при тоа помагајќи го правилниот раст и развој на бебето во утробата на мајката. Бадемите во својот состав содржат мешавина…

Подготовка за забременување и здрава бременост

Доколку се обидувате да забремените или размислувате за бременост и забременување, добро е да почнете да се придржувате за здрави животни навики. Постојат работи кои можете да ги направите уште пред зачнувањето, кои ќе го подобрат вашето здравје и здравјето на бебето во текот на…

Причини за зачестено мокрење во бременоста

Ви се случува да трчате во тоалет на секои десет минути или да се будите на секој пола час? Не сте сами, жените во сите стадиуми на бременоста се соочуваат со потреба за зачестено мокрење. Причини за зачестено мокрење во бременоста.  Има главно 2 причини…

Како да ги избегнете киселините во бременоста?

Во бременоста зголеменото ниво на хормонот прогестерон предизвикува опуштање на мускулатурата, а со тоа и опуштање на кружниот мускул, кој го дели желудникот од хранопроводот. Како резултат на опуштањето на овој мускул, киселините од желудникот можат да се вратат во хранопроводот. Ова, како и притисокот…