Category: Медицина

Светски ден на обезноста (дебелината). Не е потребно само слабеење туку и ментални промени!

Денеска светот го одбележува Светскиот ден на дебелината, всушност  секоја година се слави на 4 Март и  Светската здравствена организација (СЗО) секоја година алармира за да се подигне глобалната свест за превенција и управување со дебелината. Дебелината е еден од најголемите предизвици на сегашниот здравствен…

Искористување на потенцијалите на ДНК анализата – разговор со Д-р.Роберт Јаневски

Д-р.Роберт Јаневски е основач и сопственик на G-Life клиниката. Со него за Метаболизам.мк зборувавме за значењето на тестовите кои се прават во сопствената клиника, кому се потребни, колку се веродостојни тестирањата и сл. Едно поинакво интервју кои ќе ви го смени начинот на размислување за…

Светски ден на матичните лекари

Денеска е Светски ден на матичните доктори. Тие се првиот контакт/штит или линк кој го упатуваат пациентот кон понатамошното лекување/третман. Откако започна пандемијата со Ковид 19 матичните доктори одлично се носат со сета тежина на професијата. Метаболизам.мк ја побара др. Слаѓана Ристовска од ПЗУ ДР…

Новите мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот не треба да не паничат!

Новата (новите) мутации во SARS-CoV-2 коронавирусот нити се неочекувани, нити треба да водат до паника. Како и секој вирус, така и SARS-CoV-2 кога се дели природно се појавуваат мутации, бидејќи процесот на делба е неперфектен. Досега се детектирани илјадници мутации, но само мал број од…

Што се подразбира под логопедски третман?

Родителите секогаш ја приметуваат промената кај своето дете, со лесно достапните медицински и развојни информации за децата можат да ја направат споредбата. Особено пред да започне детете со училиште треба да се посвети вимание на говорот. Доколку  забележите некоја отстапка што се однесува на говорно…

КОЛКУ СЕ ЕФИКАНИ ВАКЦИНИТЕ ВО СПРЕЧУВАЊЕ НА КОВИД 19 ???

Корона вирусот зема замав низ светот.  Повеќе од 60 милиони луѓе во светот се инфицирале од овој вирус. САД имаат најмногу заразени, над 12 милиони, зад нив е  Индија со над 9 милиони и Бразил -над 6 милиони луѓе. Вирусот досега одзеде повеќе  1.5  милиони…

ДА ИМ ПОДАДЕМЕ РАКА НА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП! Светски ден на лицата со хендикеп!

Денеска 3.12.2020 се одбележува како Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Според податоците кои официјално ги објави СЗО, над една милијарда луѓе во светот живеат со некој вид на евидентиран хендикеп. Глобално има пораст на хронични здравствени состојби и со тоа стапката на инвалидност…

ПРОЧИТАЈТЕ ГИ СОВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ АКО НЕ САКАТЕ ДА ОДИТЕ ВО БОЛНИЦА!

  За жал бројката на заболени лица од актуелниот корона вирус од ден на ден се зголемува, голема е листата на починати. Болниците се преполни а здравствениот систем во државата е пред колапс. Ако и вие сте еден од оние кои се плашат од Ковид…

КОРОНА – ОПАСЕН ИЛИ ЕДЕН ОБИЧЕН ВИРУС

Информацијата за првите пријавени случаи на  заболени во Македонија не треба да ни го поремети секојдневието.  Секако дека  стравот ќе биде присутен тоа е нормална човечка особина но со паниката ништо добро нема да си  направиме, нема да си помогнеме ни себе си ниту за…

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА КОРОНА ВИРУСОТ!

Коку брзо можат да се заболат белите дробови со вирусот Корона? Изненадувачки брзо расте бројот на заболени од вирусот, не само во кина туку и во Европа. Еден анонимен  претставник на хонгкогшките здравствени власти за германската агенција ДПА даде  со црни прогнози дека бројот на…

Како да препознаете Хипертензија (Висок крвен притисок)

Висок крвен притисок (Хипертензија) или познат уште како артериска хипертензија некаде дури можете да ја прочитате или да ја нарекуваат и Хипертонија.  Се работи за хронична болест при која крвниот притисок во артериите е покачен. Поради самата состојба (покачување на притисокот) срцето работи со поголем…

ДИСФОНИЈА – НАРУШУВАЊЕ НА ОСНОВНИОТ ГЛАС!!!

DYSPHONIA Прв и највпечатлив знак за нарушување во фонацијата е зарипнатоста – dysphonia. Под дисфонија се подразбираат сите нарушувања на гласот без оглед на причината. Нарушувањата во фонацијата настануваат како резултат на погрешното фонирање или заради органските промени во ларинкс, како и функционалните дисфонии покажуваат…