Category: Медицина

Што претставуваат вагиналните инфекции?

Вагиналните инфекции се едни од најчестите заболувања  кај жените. Ова претставува една од  главните причините за голем број на жени да се упатат кај својот гинеколог и да ги направат гинеколошките испитувања. Вагиналните инфекции се инфекции коишто ги засегаат женските полови органи, односно вагината.  Меѓутоа,…

Што е Фибромијалгија и кои се симптомите?

Фибромијалгија е болен синдром кој се карактеризира со генерализирани вонзглобни болки, придружени со други манифестации како што се: замор, главоболка, растројство на сонот, иритабилен колон, иритабилен мочен меур, дисменореа и др. Ова мултидимензионално заболување е резултат на ендокрина, централна и имунолошка дисфункција. Многу истражувачки центри…

Предилекциони места на diskopathia lumbalis

Вовед : diskopathia lumbalis е заболување кое е најчеста причина за јавување на лекар по обичната настинка. Меѓу 65% и 80% од светската популација има болен синдром еднаш во животот.  Ова оболување е причина за намалена работна способност кај пациенти над 45 години,и тоа скапо…

Скршеници (фрактури) на локомоторниот апарат и нивен третман во МЕДИКА Истанбул Тетово!

  Во овој период на годината скршениците се доста актуелни поради замрзнатите подни површини од минустите температури. Доволно е едно мало невнимание да направи катастрофални последици по здравјето на човекот. Многу е битно како да се пристапи во таквите мигови. Метаболизам.мк денеска го исконтактира Д-р.Тодор…

Дегенеративни промени на зглобовите

Дегенеративни промени на периферните зглобови артхрозис, остеоартритис по новата терминологија, а на р,бетниот столб спондилозис и дискартхрозис. Артрозните промени на зглобовите познати се од порано. Најдени се костури од прачовекот со дегенеративни промени по зглобовите. Во египетските мумии исто се пронајдени дегенеративни промени на зглобовите….

Колоректален карцином и негово откривање и лекување

  Колоректален карцином, или рак на дебелото црево и ректумот, е заболување кое зазема се поголем замав во денешно време и се искачува во привите три места како причина за смртност кај луѓето. Болки во стомакот, нередовна столица, малаксанот, скриено крварење или пак видливо крварење…

Физикална медицина и рехабилитација на болни со фрактура на ацетабулум

Вовед Фрактурите на ацетабулумот во главно се јавуваат кај младите како резулат на траума со голема брзина (на пример, сообраќајни несреќи, пад од височина). Овој вид на фрактури често се поврзани со други опасни по живот повреди. Дислокацијата на фрактурните фрагменти доведуваат до зглобна инконгруентност…

Инволутивни депресии- вид на депресивни растројства

Инволутивните депресии претставуваат чести депресивни растројства кои се појавуваат со почетокот на интелектуалното опаѓање на луѓето, а тоа е периодот кога започнува климактериумот и понатаму (40-55години за жени, 50-65години за мажи). Овој период од животот е особено чувствителен, исто како што е и пубертетот, односно…

Колпоскопија- Дијагностичко-тераписки метод во болницата МЕДИКА Истанбул Тетово

Колпоскопијата претставува едноставно испитување, исто како и пап-тестот. Гинекологот од болницата МЕДИКА Истанбул, детално го испитува грлото на матката со помош на колпоскоп и специјални раствори. Колпоскопијата може слободно да се изведе и во текот на бременоста, не причинувајќи никаков ризик. Важноста на колпоскопијата се…

ОДОНТОГЕНИ ИНФЕКЦИИ ВО ДЕТСКА ВОЗРАСТ

Дентогените инфекции настануваат како последица на: Компликациите од денталниот кариес ( нелекувано воспаление на забниот нерв или гангрена на забниот нерв, неадекватно лекувани заби или заостанати корени) Трауматски  и виличните коски Акутна егзацербација на хронична инфекција Импактирани и полуимпактирани заби Инфицирани одонтогени цисти    …

КИНЕЗИОТЕЈПИНГ – KINESIOTAPING

Дефиниција Kinesio Taping е техника на лепење на “Kinesio Tex” ленти  ,кои се дизајнирани да го забрзаат процесот на природно лекување на организмот, обезбедувајќи поддршка и стабилност на мускулите и зглобовите, без нивно ограничување . “Kinesio Tex Tape”, е еластична адхезивна лента развиена од јапонскиот…

Што може да ни покаже лабораториската анализа на урината?

  Рутинскиот преглед на урината е една од основните лабораториски анализи. Резултатите од анализа на урината можат да дадат основни информации за состојбата на метаболизмот, како и за состојбата на генито-уринарниот систем. За анализа се зема првата утринска урина. Се зема не првиот,туку вториот млаз….