Category: Медицина

ИН ВИТРО ФЕРТИЛИЗАЦИЈА – ДР. ЗОРАНЧО ПЕТАНОВСКИ

  Што претставува вон телесното оплодување кај нас и во светот познато како инвитро? Вон телесното оплодување е метода кај која се земаат гамети односно јајни клетки од жената и сперматозоиди од мажот , истите се оплодуваат надвор од телотот на жената и готовите ембриони…

НАПАДИ НА ЕПИЛЕПСИЈА – Др.Шпреса Хасани

Епилепсијата е рекурентна тенденција кон спонатана, интерминтентна, а бнормална активност во дел од мозокот, манифестирана како епилептичен напад односно станува збор за невролошко пореметување на мозокот. За кој пациент тие имаат тенденција да бидат стереотипни. Конфулзиите (нападите) се моторни знаци на електрично празнења т.е. параксизмално…

АКУТЕН РИНОСИНУЗИТИС-ПРИМ.Д-Р МЕРИ АЛЕКСАНДРОВА

Зима е и многу е честа појавата на лица кои имаат проблеми со растечен нос, болки во пределот на главата исл. Присутна е појавата на Акутен риносизитус кој всушност  е воспаление на носната мукозна мембрана и параназални синуси кои вклучуваат симптоми на назална конгестија, кои…

МОЗОЧЕН УДАР(ИНФАРКТ) -РАНА ДЕТЕКЦИЈА

Мозочен удар или инфаркт,  настанува кога дотокот на крв во мозокот е прекинат, или значително намален. Настанува како резултат на неможноста на мозочното ткиво да се нахрани со кислород и останати хранливи материи. После мозочниот удар за неколку минути мозочните ќелии почнуваат да умираат. Мозочниот…

ОПАСНОСТА ОД ПОКАЧЕН ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ

Покаченото ниво на маснотии во крвта е проблем со кој се соочуваат многу луѓе. Кога ќе се споменат маснотиите во крвта се однесува на холестеролот и неговите поделби на добар HDL и  лош LDL холестерол, и триглицериди. Постојат повеќе фактори кои влијаат за негова појава…

КАТАТОНИЧНА ШИЗОФРЕНИЈА

Стигмата на психичките болести претставена преку негативното обележување на лицата само затоа што имаат дијагноза на психичко пореметување е една од главните пречки за опоравување од болестите. Стигмата ја намалува самопочитта и го зголемува ризикот за депресија. Кататоничниот тип на шизофренија во последно време се…

НЕПЛОДНОСТ -ПРОБЛЕМ НА МНОГУ БРАЧНИ ПАРОВИ

Чешање, чуден исцедок, неспецифична испакнатина на гениталиите, крварење без мензис, сувост, болка при секс се само дел од симптомите од долгата низа со кои се соочуваат голем број на жени, затоа од посебна важност се честите гинеколошки прегледи. Се што навреме ќе се открие, спречи…

ФАРМАКОРЕЗИСТЕНТНИ ЕПИЛЕПСИИ

Фармакорезистентните епилепсии претставуваат тешки форми на епилепсии кај кои и покрај најмалку два ординирани лекови, за одреден временски период не се контролираат нападите. Тој период трае од неколку месеци, па се до една година, период во кој болниот и покрај земањето на ординираната терапија, добива…

РЕСПИРАТОРНА ФИЗИОТЕРАПИЈА КАЈ ПАЦИЕНТИ СО ХОББ

Хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ е група на хронични заболувања на респираторниот систем ,кои се изразуваат со потешкотии во дишењето т.е опструкции на воздушните патишта кај пациенти на кои претходно им било дијагностицирано хроничен бронхитис и/или емфизем  . ХОББ се карактеризира со опструкција на…

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА КАМЕНОТ ВО БУБРЕГ

  Каменот во бубрег (Nephrolitiaza), е мошне честа појава којашто може да се сретне кај секој човек, особено на возраст од 20-25 години. Каменот во бубрег се создава од згрутчување, односно соединување на солта и другите елементи на урината, во случај на помало количество на…

ТОТАЛНА ЕНДОПРОТЕЗА НА ЗГЛОБ

  Тоталната ендопротеза на зглобот претставува вештачки имплант, направен од биокомпатибилни материјали, кој делумно или во целост го заменува природниот зглоб. Биокомпатибилноста на материјалите,  кои денес се употребуваат во современата Ортопедија (Титаниум, Тантал, пластика со висока молекуларна густина, коскен цемент и други), претставува всушнот степенот…

ПРЕПОЗНАЈТЕ ГО РАКОТ НА КОЖАТА!!!

Екипата на метаболизам.мк денеска беше во посета на ЈЗУ -Здравствен дом Скопје, Поликлиника Битпазар. Го посетивме дерматовенеролошкото одделение. Со широка насмевка не пречека Д-р.Дејан Филиповиќ. Со него решивме да поразговараме на тема: Меланома.  Ова е актуелна тема во лето но не треба да заборавиме дека…