Category: Медицина

ОПАСНОСТ ОД ЗАМАСТЕН ЦРН ДРОБ!!!

Стеатоза на црн дроб е состојба на патолошко таложење на масти во хепарните клетки, во толкава мера да мастите сочинуваат повеќе од 5 % ткивото на црниот дроб. Црниот дроб може да е благо до умерено зголемен. Стеатозата облично се јавува кај алкохоличарите, но тоа…

ШИЛЕЦ НА ПЕТАТА (Со Физиотерапија против намалување на болките и воспалителниот процес)

Болната пета е еден од најчестите проблеми кои ги мачи маратонците но и сите други кои се подолго време во стоечка позиција ,обезни луѓе со намалена физичка активност и можат да бидат во комбинација  со деформација на стопалото ,спуштено стопало, валгус или варус стопало и…

ТАХИКАРДИЈА (ПРИЧИНИ,СИМПТОМИ И ТРЕТМАН)

Тахикардија – представува забрзување на срцето или зголемување на срцевиот ритам над физиолошката граница.Здраво срце  кај возрасните луѓе, обично отчукува 65 до 85 пати во минута, кај спортистите има намален број на отчукувања околу 50-60 во минута, а кај децата , особено новороденчиња , бројот на…

ВИРУСНИ БРАДАВИЦИ НА КОЖАТА

Вирусни брадавици(Verrucae vulgares) Во Македонија доста често се сретнуваат вирусни заболувања кои се манифестираат во облик на брадавици. Брадавиците можат да бидат поединачни но најчесто се повеќе на број. Се сретнуваат кај пациенти на возраст од 20 до 50 годишна возраст. Но во последно време…

ОТКРИЈТЕ ЈА НАВРЕМЕ ОСТЕОПОРОЗАТА!!!

Остеопорозата претставува заболување на коските кое ја намалува густината на калциумската решетка во коските и квалитетот на коскеното ткиво, а со текот на времето, коските стануваат се покршливи. Се смета дека oстеопорозата засега повеќе од 200 милиони жени на светско ниво. Поради оваа фрапантна бројка…

Гинеколошкиот преглед значаен за женското здравје!

Гинеколошкиот преглед е особено важен во животот на секоја жена. Доколку се грижите за Вашето здравје, без разлика на немањето никакви симптоми или тегоби, гинекологот треба да го посетувате најмалку еднаш во годината. Првиот гинеколошки преглед се препорачува по добивањето на менструалниот циклус, а особено…

ШТО МОЖЕ ДА ГО ЗАГРОЗИ СЛУХОT?

ПОВЕЌЕ ОД 130 МИЛИОНИ ЛУЃЕ ВО СВЕТОТ ИМААТ ОШТЕТУВАЊЕ НА СЛУХОТ. НАШОТ СЛУХ ПРИРОДНО НИЗ ГОДИНИТЕ СЛАБЕЕ,  СОВРЕМЕНИОТ НАЧИН НА ЖИВОТ НИ ГО ЗАБРЗУВА ОВОЈ ПРОЦЕС. ЖИВЕЕМЕ ВО СЕ ПОБУЧНА ЖИВОТНА СРЕДИНА, СЕКОЈДНЕВНО СЕ СООЧУВАМЕ СО БУЧАВА ОД РАЗЛИЧЕН ИНТЕНЗИТЕТ. НА ПОЧЕТОКОТ ОД МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ…

ПЕТ КТ за најбрза и најточна дијагноза во МЕДИКА Истанбул Тетово!

Малигните заболувања се водечка причина за смртност во светот. Доколку постои сомнеж за одредено малигно заболување, или доколку треба претсизно да се следи степенот на метастази како и следење и примена на дадената терапија,  ПЕТ КТ го овозможува сето ова и многу повеќе . Наша…

БЕНИГНИ ПОЛИПИ ВО НОСОТ

Во носот кај хроничните заболувања и иритации или подолга изложеност на алергени може да се појават и полипи. Тие се бенигни, безболни, меки и гроздовидни кои ги исполнуваат носните шуплини од една или од двете страни. Болеста е релативно честа со тенденција за зголемена инциденца…

КАКО ДА ЈА ЧУВАТЕ ВАШАТА ШТИТНА ЖЛЕЗДА (ТИРОИДЕА)

Што претставува Штитната жлезда или тироидеа ? Тироидната или штитна жлезда е орган сместен во долната половина на вратот, веднаш под Адамовото јаболко. Го добила своето име по формата на штитовите кои се користеле во борба во античка Грција. Таа е една од првите ендокринолошки жлезди што се…

ХИПЕРТЕНЗИЈА -ТИВОК УБИЕЦ НА ЧОВЕКОТ

Појавата на хипертензија стана болест на општеството, едноставно болест на современиот човек. Ја нарекуваат и тивок убиец на човекот, затоа е клучна раната детекција и правилниот третман. На тема Хипертензија екипата на Метаболизам.мк зборуваше со Д-р.Славица Ќуксановска , вработена во ЈЗУ Здравствен Дом -Скопје.  Прочитајте…

ЗГОЛЕМЕНА ПРОСТАТА

Прочитајте ги четирите важни препораки на Д-р.Маја Милованчева Поповска за зачувување на машкото здравје. Месец Ноември е месец во кој ќе ве потсетиме да направите превентивна консултација со вашиот доктор.   Што е простата? Каде е сместена?  Како е градена?  Простата имаат само мажите. Тоа…