Category: Медицина

Гихт – (Подагра) Болест на кралевите

Кралот на болестите Покачено ниво на урична киселина во телото може да предизвика Гихт. Болеста се јавува кога се пореметени метаболните процеси кои го одржуваат нивото на киселината во крвта. Уричната киселина е продукт на разградба на пурините во телото. Нормално таа се разградува во…

Синдром на иритабилно црево (СИЦ)

Препознавање и лекување при иритација на колон Синдромот на иритабилно црево претставува функционално гастроинтестинално пореметување со симптоми кои можат да се доведат во врска со средишниот или дисталиот дел на гастроинтестиналниот тракт, а се манифестира со абдоминална болка и/или нелагодност поврзано со дефекација и/или промена…

Безболно и ефикасно отстранување на вирусни брадавици

Светска терапија бр.1 – Радиобранови Секој посакува убав и здрав изглед на сопствената кожа.  Тимот на метаболизам  побара совет од  др.Горица Дачевска (специјалист дерматовенеролог од сопствената здравствена установа др.Горица) за тоа како и дали може безболно и неагресивно да се отстранат младежите, брадавиците и другите …

Сколиоза – странично искривување на ‘рбетот

Сколиозата е честа манифестација на развојните заболувања во период на забрзан раст на рбетот.   Истата се манифестира со искривување на рбетот во страна, ротација на прешленските тела по надолжната оска и торзија (увртување) на рбетот. Описното значење на ротацијата е увртување на рбетот околу…