ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА – CAPSELLA BURSA-PASTORIS
Оваа билка е позната и како (РУСОМАЧА, МЕ САКА НЕ МЕ САКА, БАБИНИ ГНИДИ, ДЕВОЈАЧКА ТРЕВА) е една од најпознатите хемостатични билки, којашто со успех се применува при сите видови крварења – крварење од нос, желудник, црева, хемороидално, менструално крварење и сл.
При продолжено и засилено менструално крварење, оваа билка во комбинација со Бисерок претставува најдобар лек, исто така може да се користи и со надземниот дел од Троскот, Камилица и Невен
Се употребува и за лекување на тумори (фиброма) на матка, за регулирање на крвниот притисок.
Овчарската торбичка дава добри резултати за болести и слабости во мускулите, зглобовите, слабост на мускулот на завршеното дебело црево, пролапс (испаѓање на дебело црево), матка и кила.
Се употребува во форма на чај, облоги, и тинктура.
Автор на текст и фото:Љупче Трајчев