Author: MetabolizamMK

ДИПИТРЕНОВА БОЛЕСТ

Дипитренова болест е болест кај која доаѓа до трајно свиткување на прст или прстите, со неможност за испружување(контрактура) на дланката,а не ретко и на прстите се јавува задебелување во вид на поткожни чворчиња, фиброзни траки.Најчесто болеста почнува после 40-тата год. од животот,најнапред со појава на…

Првиот вратен пршлен (Атлас) неговата неправилна положба е причина за многу здравствени проблеми

Човечките задачи, обврски и проблеми биле тешки и во минатото исто како и на нас во современото време. Технологијата напредува а човечката способност стагнира. Како и секогаш некои луѓе ги поместуваат границите и постигнуваат големи резултати во спортот, медицината и науката. Други бараат решение за…

Четиво за секој родител – важноста на детската игра

Важноста на играта – Дозволете му на вашето дете да истражува! За да го охрабрите вашето дете да истражува, треба постојано да му нудите интересни искуства. Овие искуства во раното детство се основа на мотивацијата на човекот за подоцна во животот, развивање на интеракција со…

Слепило за бои (далтонизам)

Нормалното око ги разликува 3-те основни бои и од 150-180 дополнителни нијанси на бои кои се добиваат со мешање на основните бои. Типови Постојат 2 типа на слепило за бои: вродено и стекнато. Вроденото слепило за бои  – се нарекува дисхроматопсија  (далтонизам). Се cреќава доста…

Прочитајте зошто е корисна кората од лимон! Интересни детали за лимоните!

Цитрусните плодови  се супер здрави, а лимоните се најдобрите  од таа група. Лимоните нудат голем број на бенефиции по вашето здравје! Лимоноидите во лимоните го инхибираат растот на ракот и можат да помогнат во лекувањето на ракот на дојката. Ако не сте знаеле лимонската кора содржи…

Сочувајте ги семките од лубеницата, еве и зошто!!!

Лубеница или бостан е зеленчук од фамилијата на тикви или cucurbitacea а род citrullus многумина  сметаат дека е овошје,но верувам дека и многумина знаат дека  станува збор за зеленчук. Лубеница или латински(Citrullus lanatus) се смета за добар диуретик, содржи големо количество на вода до  92…

Кинетоза (болест на движење)-motion sickness

Иако се нарекува болест кинетозата е всушност состојба која се јавува при патување. Може да се јави при патување на копно(возило, воз), вода (брод, чамец) или воздух (авион).  Причината поради која настанува е нерамнотежата помеѓу движењето регистрирано со видот и  чувството за движење во внатрршното…

Најсовремениот преглед на очи-Eye Genius во Dioptra

Dioptra постои 25 години на пазарот во Македонија водејќи се од клучни принципи кои редовно го зацврстуваат успехот на пазарот. Шесте круни го красат успехот на Dioptra. Dioptra Couture, Dioptra Optics и Dioptra Outlet редовно се надградуваат овозможувајќи бројни опции за лицата кои сакаат да…

КАКО ДА ОТСТРАНИТЕ КРЛЕЖ?

Што се крлежи:Крлежите се ектопаразити кои цицаат крв и претставуваат вектори за разни рикециски, спирохетни, бактериски и паразитски инфекции. Возрасните крлежи на некои видови можат да достигнат должина од 1цм. Тие имаат осум нозе, а првите два пара нозе се свиткани кон напред, како кај…

Цвета Динева- Вашето тело е полно со отрови!!!

Кралската Академиа на Лекари (The Rojal Academy of Physicians) во Велика Британиа објави дека 90% од сите болести, и дисконфорти на нашето тело се директно или индиректно поврзани со дебелото црево-во кое преовладуваат патогените микроорганизми. Академијата идентификува 36 различни отровни супстанци кои се создаваат во…

Што да конзумирате против грчеви во текот на бременоста!

Болните грчеви кои можат да бидат непријатен следбеник на трудничките денови, според искуствата на трудниците, најчести се во текот на ноќта кога телото е отпуштено за време на сонот и најчесто се локализирани во пределот на листовите на нозете. Имено, овие мускулни грчеви се појавуваат…

5 совети од Биодевојка за правилна заштита на косата во лето!

Совет бр. 1: Носете шешир Задолжително носете шешир (особено на плажа), кој ќе ви ја заштити косата од сончевите зраци. Сламените шешири се најдобар избор 👒 Совет бр. 2: Плакнете ја косата Морската вода и хлорот од базенот можат многу да ја оштетат косата доколку…