Author: MetabolizamMK

Критериуми на кандидати за кохлеарна имплантација

Кохлеарниот имплант може да им помогне на сите лица со двострано  сензонеурално оштетување на слухот. Со оглед на тоа , дека не е возможно да се предвиди прецизно користа за секој негов корисник треба да се знае дека: А) имплантацијата во најмала возраст ( во…

Развој на говор кај деца

Говорот претставува ментална способност која им овозможува на луѓето во процесот на комуницирање да се служат со организирам симболички систем (јазикот). Развојот на говорот ја потикнува социјализацијата и се потпира врз когнитивниот и социјалниот развој.  Говорот на детето е одраз на неговото сваќање на реалноста,…

МОЌТА НА ПОРТОКАЛОТ!

Портокалот (Citrus aurantium)  спаѓа во групата на јужните овошја кое едноставно е едно од најомилените кај сите генерации. Децата уживаат додека го лупат и потоа со многу поголема радост се насладуваат. Давајте им го ова овошје на вашите најмили и секако често консумирајте го и…

Афазија по мозочен удар

Афазија (грч. Aphasia, од а-префикс + phasis – исказ), се дефинира како неможност да се зборува или да се разбере говорот при целосно зачувана свест и при неоштетен апарат за говор и слух. Во пошироко смисла терминот афазија се однесува на група клинички различни нарушувања…

Третман на каротидната болест

Атеросклерозатае во основа на каротидна болест. Всушност, каротидната болест е маркер за системска атеросклероза со висок ризик од настанување на мозочен удар, миокарден инфаркт и смрт од кардиоваскуларни и цереброваскуларни заболувања. Навременото откривање на каротидната болест, дефинирање на степенот на стенозата и правилната селекција на…

Каротидна болест – поврзана со мозоен удар и миокарден инфаркт

Артериитенавратот, каротидни артерии, излегуваат од аортата и го снабдуваат мозокот со крв и кислород. Поставени се површно и нивното пулсирање може да се напипа од двете страни на вратот. Атеросклерозата е во основа на каротидната болест. Каротидната болест е маркер за системска атеросклероза со висок…

Дијабетес во детска возраст

Дијабетесот е хронична болест која настанува поради недостаток на инсулин. Инсулинот е хормон кој се лачи од панкреасот и е неопходен за живот. Со негова помош гликозата влегува во секоја клетка и ја храни. Неговиот недостаток ќе доведе до пореметување на метаболизмот, не само на…

КЕРАТОЗА-БЕНИГНИ ТУМОРИ

КERATOSIS SEBORRHOICA или позната како Verruca seborrhoica senilis, basal cell papilloma, претставува кожна лезија која спаѓа во групата на бенигни епидермални тумори. Се карактеризира со епителна пролиферација, хиперкератоза и хиперпигментација. Таа е најчестиот бенигнен кожен тумор чија што инциденца се зголемува со возраста, со подеднаква…

Зуење во уши

Многу често се случува да се појави некаков непријатен звук, шум во ушите кој пациентот го опишува како бучење, пиштење, пулсирање, шуштење, крцкање, зуење во уши. Зуењето во уши или медицински кажано tinitus e симптом, а не болест. Овој непријатен симптом е доста чест, го…

Фина моторика во првата година кај децата

Под фини моторни вештини се подразбира способноста да се контролираат и координираат малите мускули на рачниот зглоб и дланката. Овие вештини се развиваат од раѓање, а се неопходни како би можело бебето да фаќа и држи предмети, прво за играње а во понатамошниот период  и…

25 ГОДИНИ ДИОПТРА ОПТИКИ

Екипата на Метаболизам присуствуваше на најубавата забава која и се случила на македонската метропола. Чест ни беше што бевме дел од забавата по повод  25 години Диоптра.  Бренд кој е синоним на успешност и упорност.   Низ изминативе години успеа да наметне темпо на растечко движење…

ТИКОВИТЕ КАКО РАЗВОЕН ПРОБЛЕМ

Секој родител кој го набљудува своето дете и го следи низ сите фази на растење лесно ќе успее да препознае кога детето се обидува да биде во центарот на вниманието, па намерно прави гримаси, од оние моменти кога своите движења не може да ги контролира….