Category: Здраво тело

Вода- здравје, убавина и виталност на телото!!!

Минатата недела во Метаболизам.мк објавивме текст за дехидратација, за тоа што значи, кои се знаците и симптомите и што му се случува на телеото кога не е доволно хидрирано. Денеска ви даваме насоки кој е со ризик за дехидратација. Секој е подложен на дехидратација, но…

ТЕРМО ФИЗИЧКА МЕТОДА ЗА ЛЕСНО СЛАБЕЕЊЕ

Лесно слабеење со термо физичка метода Термо физичката метода (ТФМ) овозможува слабеење, затегнување, и обликување на телото. Кратко кажано претставува метода за целосна корекција на фигурата. Во студиото “Fit Family”, во центарот на Скопје, се практикува токму оваа метода која им има помогнато на многу…

Што се случува со нашето тело кога сме дехидрирани?

Што е дехидратација? Две третини од човечкото тело е вода. Водата учествува во многу функции, ги подмачкува зглобовите и очите, ја одржува кожата здрава  со елиминација на отровите и одржување здрава дигестија. Кога телото губи вода, треба да се надокнади за да се одржи рамнотежата меѓу…

ТЕРМО ФИЗИЧКА МЕТОДА ЗА ЗДРАВО И ЕФИКАСНО СЛАБЕЕЊЕ

Термо-физичкиот метод (ТФМ),  веќе  30 година наназад е најуспешен и најефикасен метод за слабеење на здрав и природен начин! Во 2007 год. „Холандскиот Факултет за Човечка Исхрана„ во Вагенинген направи серија истражувања, преку повеќе методи за слабеење. По испитувањата, термо-физичкиот метод беше истакнат како најефикасен! Не само…

Вежбајте и слабејте заедно со познатите во #30dayschallange

Модната дизајнерка Ивана Кнез, сопственичка на брендот Драма, е првата позната личност која го прифати предизвикот 30 дена оформување на своето тело во Fit Family. Таа со сопствен тренер веќе работи на корекција на својата фигура и затегнување на телото со посебен режим на исхрана….

Дали алгите би можеле да бидат иднината во третирање на многу процеси

Неодамна се одржа предавање на оваа тема во хотелот Мериот во Скопје. Иноваторот Зоран Дерновшек зборуваше за неговите откритија и суплементот РЕНС кој според него покажува резултати во третирање на некој инфламаторни процеси, синдромот на полупропустливото црево, автоимуните реакции и детокс од тешките метали. За…

МОЌТА НА ПОРТОКАЛОТ!

Портокалот (Citrus aurantium)  спаѓа во групата на јужните овошја кое едноставно е едно од најомилените кај сите генерации. Децата уживаат додека го лупат и потоа со многу поголема радост се насладуваат. Давајте им го ова овошје на вашите најмили и секако често консумирајте го и…

ЗДРАВА ХРАНА ЗА ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА

Исхраната за тироидната жлезда обезбедува соодветна хомеостаза на телото. Подобрување на  состојбата на пациентите  голема улога има начинот на исхрана за спречување како и за доведување во ремисија (мирување) Тироидната жлезда е многу важна за човечкото тело поради нејзинотa неправилна работа, негативно влијание врз функционирањето…

АЈУРВЕДА (ЖИВОТ И МУДРОСТ)

Што е Ајурведа? Зборот ајурведа е составен од два дела ајур и веда.Ајур значи живот а веда мудрост,учење,од тука произлегува дека Ајурведата е учење кое не насочува како да одржуваме константна состојба на здравје. Се смета дека Ајурведата која потекнува од мистичната Индија е најстариот…

Моќта на ѓумбирот

Користете ѓумбир во постоперативни зафати Ѓумбирот ( Zingiber officinale) е едногодишно коренесто растение кое води потекло од јужниот дел на азискиот континент и се одгледува повеќе од 3.000 години наназад. Најголемиот производител на овој егзотичен зачин со беложолтеникава боја е Индија.   Коренот од ѓумбир содржи…