Tag: општо здравје

Како да останеме добро хидрирани?

Зошто е важна водата?  Колку вода треба да пиеме? Колку течности му се потребни на телото? Тимот на Метаболизам оствари повторна средба со докторката која секогаш е расположена да не советува на тема здравје. Д-р.Маја Милованчева Поповска (др.на медицински науки). Нема да бидеме нескромни ако…

Сколиоза – странично искривување на ‘рбетот

Сколиозата е честа манифестација на развојните заболувања во период на забрзан раст на рбетот.   Истата се манифестира со искривување на рбетот во страна, ротација на прешленските тела по надолжната оска и торзија (увртување) на рбетот. Описното значење на ротацијата е увртување на рбетот околу…

Водата – фактор за добро здравје и здрава долговечност

Пред да почнам да се дружам со здравиот начин на живеење, поточно здравата исхрана, воопшто не ми доаѓаше на ум да ѝ посветам внимание на нејзиното величество – ВОДАТА. Се случуваше со денови да не се напијам ниту една капка вода, а да пијам некакви…

Што е метаболизам и како да го забрзаме?

Многу често би можеле да наидеме на коментари дека метаболизамот ни е успорен и дека позабавено работи од некогаш. Затоа ние решивме да ја консултираме Д-р Маја Милованчева Поповска (др.на медицински науки), од неа побаравме да ни даде објаснување што е метаболизам? Дали гените имаат…

Градинки, имунитет и инфекции

Секој родител го посакува најдоброто за своието дете и токму поради тоа и често се става во дилема дали да одбере градинка или баба, дадилка.  Ваша е одлуката, секако дека секој одбира според можностите и според здравствената состојба на детето. За имунитетот на децата, за…