Во нашиот  организам се наогаат окулу 1,5 кг бактерии кој претставуваат 80% од имуниот систем.

Млечно киселите бактерии,лактобактериите или пробиотските бактерии што живеат во цревата и играат пресудна улога во јакнењето на имунитетот и заштита на организмот од различни болни состојби.

Храната на модерното време т.е.  храна која изобилува со шекер,скроб,други индустриски преработки,адитиви е сиромашна со пробиотски  култури или бактерии и предизвикува нарушување на цревната флора.

Нарушувањето на цревната флора значи доминација на,, лоши,, не пријателски бактерии и не достиг на добри или пријателски бактерии,што предизвикуваат различни тегоби при варењето на храната(надуеност,болки во абдоменот,,дијареа,запек) како и посериозни заболувања.

Кога е нарушена цревната флора доведува до не потполно искористување  на нутриентите од хранатаи се создаваат токсични материи,што може да доведен до синдром на пропусливост на цревата-не потоплно разтрадените молекули од храната се апсорбираат во крвотокот преку  сидовите на цревата и предизвикуваат имунолошки одговор на телото,што доведува до автоимуни заболувања.

Голем број научници тврдат да дисбиозата на цревата предизвикува психолошки нарушувања на однесувањето  кај децата(дислекција,диспраксија,аутизам)

Лошиот состав на цревата не мора да е последица нанеправилна исхрана ,тоа може да се наследи со самото рагање

Стресниот начин на живот

Упоребата на антибиотици

Контацептивни лекови

Многумина имаат  нарушена цревна флора поради не контреолирана употреба на јагленохидрати и не доволновнесување на пробиотски култури

За да се елиминира сето ова поребно е да се намали внесот на  процесирана храна,шекери,индустриски преработки а да се зголеми внесот на ферментирани млечни производи и ферментиран зеленчук

Најдобриот продукт што ни изоблува и обезбедува пробиотски култури и изградбата на нормална цревна флора е домашниот кефир

Тој е ферментиран млечен напиток со киселкаст освежителен вкус  кој се добива со помош на кефирната култура или кефирните зрна,со жолто-бела боја. Димензијата е  5-6 мм,но кога созрева достига до 40-60 мм и зрната потсетуваат на варен кафриол.

По состав се мешавина од белковини,аминокиселини,липиди,полисахариди,содржат млечно кисели бактерии,оцетни бактерии кој се во симбиоза

Има повеке пробиотски култури од јогуртот

Хемиски состав

100 гр кефир добиен со ферментација содржи 63 калории,

 • Витамин А 0,04-0,12
 • Витамин Б1 тиамин о,1 мг
 • Витамин Б2   0,15-О,3МГ
 • Каротиноиди се претвараат во витамин А во организмот  о,02-0,06мг
 • Ниацин (ПП) окулу 1 мг
 • Витамин б6(пиридоксин)0,1мг
 • Витамин б12(кобаламин)-о.5мг
 • Калциум 120мг
 • Железо 0,1-0,2 мг
 • Јод 0,006мг
 • Цинк о,4мг
 • Фолна киселина 20% повеке од млекото
 • Витамин Д

Позитивно влијае

 • Намалување на килограмите
 • Подобра дигестија
 • Против алергија и интолеранција на храна
 • Природен антибиотик
 • Ги намалува инфламаторните болести(реума,артрит)
 • Го јакне имунитетот
 • Го смалува нивото на холестеролот
 • Помага во заболување на јетрата,бубрезите и жолчката
 • Желудечни заболувања
 • Помага кај слабокрвност и слаба циркулација
 • Респираторни заболувања
 • Асма и алергија

Постапка

Потребно е млеко и кефирни зрна

Млекото се става во стаклен или пластичен сад и се ставаат зрнцата,за половина литар кефир потребно е 2 лажици кефирни зрна. Се поклопува ( на пример со тањир ), и се остава на собна температура 24 часа. Температурата во просторијата не смее да биде повисока од 30 степени. Во рок од 24 часа течноста ќе се згусне. Може повремено да се промеша поради проверка на густината,но не сме да биде во допир со метални предмети(дрвена или пластична лажица се меша).

Потоа, треба да се процеди кефирот ( се препорачува да се користи пластична цедалка ), да се прелие во шише и да се чува во фрижидер.

Печурката на кефирот треба да се измие со ладна или млака вода и ден – два ( до следната употреба ) да се остави во фрижидер, во ладна вода или млеко. Зрнцата од кефир многу брзо ќе се намножат, што ќе овозможи добивање на поголема количина на напиток. Количината на млеко за подготвување на кефир се зголемува сразмерно на количината на зрнца.

 

Доколку се уште го немате набавено,направете го најскоро и ке се убедите во неговиот благодет,

А оние кој го користат кефирот како напиток и  ги вкусуваат најомилените шејкови со него нека ви е наздравје!!!

 

Рецепт за освежителен шејк

Една чаша кефир

Половина шоља вишни

1 банана

1лаж чиа семе

3 суви смокви

 

Автор:Емилија Спасовска Мојсовска (нутриционист)  078/388-889