Исхраната за тироидната жлезда обезбедува соодветна хомеостаза на телото. Подобрување на  состојбата на пациентите  голема улога има начинот на исхрана за спречување како и за доведување во ремисија (мирување)

Тироидната жлезда е многу важна за човечкото тело поради нејзинотa неправилна работа, негативно влијание врз функционирањето на другите органи. Нејзината главна функција – синтеза на неколку хормони кои ја поддржуваат соодветната хомеостаза на телото.

  • Тироидната жлезда е од најголема важност за нормален, здрав живот. Како енергетски и физиолошки центар на телото, го регулира и метаболизмот,синтеза на масти,протеини нервниот систем,окостување на коските,влијаат на будноста,способност за памтенје и учење,имаат важна улога во репродукцијата и имунитетот, како и менталниот и целокупниот физички развој на човекот разградувањето на холестеролот созревањето(раст,развој)

Затоа, болестите на тироидната жлезда се болести на целиот организам

Денес болеста на тироидната жлезда е многу честа појава во светот. Повеќето од нив придонесуваат за генетска предиспозиција. Но, постојат и многу надворешни фактори поврзани со развојот на тироидната патологија. Тие вклучуваат:  честа тензија;  неухранетост што води до дефицит на јод;

  •  еколошката состојба во светот
  • високи нивоа на зрачење;
  • разни инфективни и хронични заболувања;

употребата на одредени лекови

  • Штитната жлезда е мала жлезда сместана во долниот дел на вратот со тежина од 20 до 40 гр
  • И поделена на два лобуса лев и десен
  • Нејзината правилна работа влијае на нашето здравје.
  • Таа лачи хормони т4 и т3,составен дел на овие хормони е јодот.
  • За да се постави дијагноза потребно е да се извршат лабораториски испитувања и преглед на ендокринолог за утврдување на нивоата на хормоните во крвта.
  • Но ,најважно е да се откријат навремено и правилно лечење под опсервација на ендокринолог со цел да се поправи здравствената состојба.
  • Хипотироидизам – состојба која ги намалува нивоата на хормони, што предизвикува оштетување на некои органи, го забавува процесот на метаболизмот,оболената особа е отечена, лесно се поправа, заборавена, успорена, пати од запек, отоци, сува коса и кожа, менструални тегоби и стерилитет

Исхраната при хипотиреоидизам мора да ги задоволивнесот нанамирници кој  поттикнуваат функцијата на штитната жлездза и при тоа да се внесуваат намирници кој ја смалуваат ресорбцијата на јод во организмот.

  • Најчест причинител на хипотиреоидеа е хашимотов тироидеус, хронично воспалени е на штитната жлезда.
  • Хипотироидизам е проблем со тироидната жлезда: Хашимото е проблем со  имунолошка функција.
  • или
  • Хашимото дефинира автоимун процес на болест, кој може да резултира со симптоми на хипотироидизам.
  • Хашимотото се јавува обично во комбинација со други автоимуни заболувања(лупус, реуматоиден артрит….
  • Недостатокот на јод и хашимото синдром (хронично воспаление),, здебелени лица,,
  • Подготовката на комплетна исхрана за болеста на тироидната жлезда е клучот за успешен третман и закрепнување.
  • Диететските храни со нутриционистички  препораки и медицинските третмани обезбедуваат успешност и ефективност при одржување  на оптималната телесна тежина, зајакнување на срцето. Покрај тоа, правилната исхрана го нормализира метаболизмот и ќе ја врати стабилноста во нивоата на хормоните.                                                                            Емилија Спасовска Мојсовска (нутриционист)

Во третманот на болести на тироидната жлезда треба целосно да се елиминираат од менито .

  • бонбони, конзервирана, солена, зачинета храна, кафе и, се разбира, алкохол.
  • Предност треба да се даде на морска риба, сушено овошје и зеленчук
  • Хипертироидеата може да предизвика заболување на коските osteoporoza,затоа е потребно големи количество на Ca,за зајакнување на скелетниот систем од можни компликации.
  • Како и витаминт Д и пробиотици.
  • потребно во исхраната да се додадат повеке калории и протеини секојдневно ако се изгубени кг надминувајки ја критичната фаза на хипертиреоидизмот.
  • Омега 3 масни киселини
  • Витамин Б
  • Селен еважен за намалување на нивото на антителата
  • Луѓето со оваа болест треба да го збогатат внесувањето на храна која содржи витамин Ц и А витаминот и како што се кајсии, моркови, црниот дроб, тикви,спанак,кајсии авокадо,сончоглед,интегрални житарици
  • Многу е важно да се внесуваат влакната за прочистување поради запек кој е чест кај лугето при ова заболување.
  • Риба
  • Зеленчук(морков,цвекло,магдонос,домати,спанак,тиквица,)
  • Мешунки(грав,грашак,лека итн)
  • Цели житарици
  • Јаткасти плодови
  • Бразиско оревче
  • Цитрусно овошје
  • Темно грозје
  • Авокадо
  • Омега 3 масни киселини,омега 6 масни киселини
  • Зголемен внес на аминокиселини,протеини и калциум до 1200 мг дневно
  • Витамив ц,е б2,б3(ниацин)
  • Zn(морски плодови,семки од тиква,индиски орев)
  • Se(кафеав ориз,сок од портокал,лук,овес,лосос)
  • Печурки
  • Месо од дивеч

ТРЕБА ДА СЕ ИЗБЕГНУВААТ

  • Сенф
  • кикирики
  • Индиски чај
  • Кока кола и кафе
  • Глутен
  • Бидејки овие намирници ја отежнуваат ресорбцијата на јод.